Placebo / Nocebo

Posted by on jul 2, 2017 in FAKTA, HISTORIE
Placebo / Nocebo

 
Ordet placebo blir ofte uttalt med et snev av forakt. Som om det ikke er reelt, noe som er “psykisk” og derfor ikke til å forholde seg til som fakta og sikkert. Tenk om det er det motsatte?

Det er mye som tyder på at medisinsk behandling påvirkes av en persons tro på det som gjøres eller på den medisinen de får. Så selv om en behandling eller medisin er grundig testet og virker uavhengig av placebo-effekten, kan den faktisk gjøres uvirksom på grunn av personens tro på at det ikke nytter allikevel. For det viser seg at på samme måte som at placebo har en virkning selv om det bare er et lure-stoff, kan det motsatte skje at en medisins virkning uteblir fordi en person ikke tror at den, selv om dens medisinske effekt skulle tilsi at den gjorde det. Dette kalles nocebo, og er det motsatte av placebo. Det siste er jo at en påstått medisin, som bare er en saltvann-sprøyte, en lure-operasjon (de bare åpner opp og syr igjen) eller en sukkerpille, har en medisinsk virkning på vedkommende som tror at de får en aktiv behandling.
Disse kreftene er så virkningsfulle at f.eks. Kreftsvulster har forsvunnet eller kommet tilbake når pasienten har trodd på medisinen eller mistet troen på behandlingen. Effekten er så velkjent og kraftig at man har nå alltid bruker 3-doble blind-studier for å kunne få et bilde av hva som er medisinsk virkning, og hva som er placebo når et nytt preparat skal testes. Da vet verken legen, testpersonen eller de som skal tolke resultatene hvem som fikk den aktive behandlingen og hvem som fikk det såkalte placeboet.

Dette er dokumentert med utallige studier, og man har til og med kunnet vise at personer som vet at de får en placebo-pille opplever en virkning fordi de ble fortalt at en placebo-pille kunne ha virkning på deres tilstand. Personer har dødd når de fikk en kreftdiagnose og et estimat på hvor lenge de hadde igjen, hvor obduksjonen etterpå viste seg at det ikke var noen kreft i kroppen man kunne dø av. Det var en feildiagnose.

Et av de klassiske historiene er mannen som ble frisk når han fikk en ny medisin kalt krebiozen som var kommet ham for øret. Han var veldig dårlig med svulster overalt i kroppen og i ferd med å dø. Når han fikk høre om denne nye medisinen tryglet han legen sin til å gi ham denne medisinen. Han fikk tilslutt medisinen, for det var verdt et forsøk. Mannen holdt på å dø uansett. Svulstene forsvant og mannen kviknet til og ble frisk. Når det etterhvert ble oppstuss i media om denne medisinen virkelig hadde noen virkning, ble han bekymret, svulstene kom tilbake og han ble fort veldig syk igjen. Legen som observerte dette, fortet seg å gi mannen “en ny sterkere variant av medisinen” han hadde fått tak i (i virkeligheten bare saltvann). Dette fikk den effekten at på ny forsvant svulstene og mannen frisknet til. Når så media til slutt brakte nyhetene om at krebiozen aldri hadde virket og ble trukket helt fra markedet, ble mannen igjen syk og døde like etterpå.

Denne historien er gjengitt i mange bøker, og også i Scientific American (SA – et seriøst tidsskrift). Søk bare på “krebiozen placebo effect”, så er det mange treff. (Her er en link til artikkelen fra SA)

Placebo, og dermed også nocebo, virker faktisk på to plan. Både det bevisste (at man har en forventning til hva som skal skje eller ikke), men egentlig mest på det ubevisste plan (det vil si at det skjer uavhengig av hva du bevisst forventer og tror), noe som egentlig understreker hvor viktig det er å forstå mekanismene som er involvert. Dette er stadfestet i muse-forsøk som klart vil innebære at det ikke er snakk om noen bevisste mekanismer slik vi som mennesker tenker på det.

Det alvorlige spørsmålet blir da: Når noe som er så virkningsfullt og kraftig at man må utvikle egne studie-protokoller for å sikre at denne effekten ikke spiller inn. Eller at folk faktisk blir syke og dør. Hvorfor gjør man ikke noe for å aktivere og utnytte denne utrolige effekten, som f.eks. å fortelle pasienten at det er noe som kan gjøres med alle diagnoser, men at dette vil være individuelt for hver person, så vedkommende må selv være med på å finne det som vil virke for dem? Da kommer personen selv tilbake i førersetet til sitt liv og er ikke et offer lenger. Og, hvilken påvirkningskraft har det en lege sier (og statistikken) på en persons sykdomsforløp? Jeg kan i hver fall si at de årene jeg “trodde og ble fortalt” at MS bare går én vei, ikke gjorde meg bedre.

(Bildet jeg laget som hovedbilde til innlegget av coveret til en gammel bok fra 1964, hadde bare en visuell appell til meg. Jeg har ikke lest boken )
Liker det du leser ?

Gjør meg en STOR tjeneste: lik

og del det med andre.

7 Comments

 1. 1/3LARS » Kronisk
  juli 3, 2017

  […] at jeg skulle innstille meg på å være syk resten av livet. Sett i lys av det jeg har skrevet om placebo og nocebo, er jo dette helt på trynet. Det betyr at jeg har programmert hele meg, både det bevisste og det […]

  Reply
 2. Runa Helmersen
  juli 7, 2017

  Ja, og heldigvis er det en del leger andre fagfolk som anerkjenner placebo og ser på helbredelse med briller som også innbefatter det feltet skapes mellom behandler og pasient, se artikkel om helbredende nytenkning (Aftenposten.no) på min side på FB (fikk ikke opp linken tilartkkelen). Det har kommet mye forskning fra psyko-nevro-immunologi de siste årene som støtter oss, Lars.

  Reply
  • Lars
   juli 8, 2017

   Tusen takk Runa. Fint å få kommentar fra deg. Dessverre er det ikke nok fokus på placebo og enda mindre på nocebo, som er veldig alvorlig, men det kommer seg.

   Reply
 3. Jørgen
  juli 27, 2017

  Dette er ganske utrolig. Her er det mulig å trekke paraleller til alt fra barneoppdragelse til bedriftsledelse og som artikkelen så vidt kommer inn på: idrettsprestasjoner. – Takk for ny innsikt!

  Reply
  • Lars
   juli 27, 2017

   Du har helt rett. Og parallellene er større enn det også. Takk for kommentaren 🙂

   Reply
 4. Jorunn
  juli 27, 2017

  Det beviser at hjernen styrer kroppen. Jeg mener at sykdommer er et resultat av sinnets ubalanse/blokkeringer i energibalanse (qi). Det ´forklarer for meg at medisinsk qigong har god effekt på sinnet og sykdommer.

  For omtrent to år siden ble jeg undersøkt ved Ahus for evt. å begynne med medisiner for å senke stoffskiftet. Da begynte jeg daglig å trene medisinsk qigong (Biyunmetoden, utarbeidet av legen Fan Xiulan). Ved neste undersøkelse et halvt år senere ble jeg utskrevet for hypertyreose ved Ahus. . .

  Reply
  • Lars
   juli 27, 2017

   Takk Jorunn, for din kommentar. Jeg er veldig glad for at du fant en vei og gjennomførte den, og at det førte til så bra resultater i kroppen din. Du fikk en diagnose – valgte en vei å gå, og fikk resultater. Og der tror jeg alle har noe å lære.
   Jeg skjønner hva du mener med at hjernen styrer kroppen. Jeg vil bare kommentere det litt uten å starte noen diskusjon, for der vet jeg for lite til å kunne utale meg bastant.
   Det viser seg nemlig, noe jeg har blitt klar over i årenes løp, at «hjernen» ikke bare er det vi tenker med under topplokket og som vi er bevisst. Noen sier at bare 5% av hjernens arbeide er det vi er bevisst, resten er ubevisst og uten vår direkte kontroll. Så ”hjernen” er egentlig hele kroppen min som samarbeider om å holde meg i funksjon . Hjertet har et eget nervesystem, og magen og immunforsvaret har hvert sitt osv.. Til og med hver enkelt celle kommuniserer med omverdenen. Man snakker også bl.a. om kroppsminner hvor enkelte opplevelser kan ”sette” seg i kroppen. Så ”hjernen” for meg blir hele kroppen i samspill. Og der tror jeg også qigong-en kommer inn. Kineserne har i lange tider utviklet og praktisert dette for å balansere «energier» og skape harmoni i kroppen. Noe som er utrolig viktig enten det oppnås på den ene eller den andre måten.
   Men jeg er ingen ekspert og kan bare komme med noen refleksjoner til det du skriver.

   Jeg har fjernet linken til nettstedet da jeg av prinsipp fjerner linker i bloggkommentarene. De som vil se nærmere på den kan bare kopiere linken her inn i nettleseren sin: «http://www.biyun.no/media-og-forskning/fan-xiulan»

   Reply

Leave a Reply

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.