Kronisk

Posted by on jul 3, 2017 in FAKTA
Kronisk

Her må jeg innrømme en feil jeg oppdaget mens jeg skrev dette. Om det er en feil alle gjør, vet jeg ikke, men jeg har alltid trodd at ordet kronisk betyr: Dette har du resten av livet. Det er jo en veldig grov misforståelse, og hvordan i huleste er den blitt plantet inn i mitt hode? Sannsynligvis fordi jeg ofte fikk presentert ordet kronisk med at jeg skulle innstille meg på å være syk resten av livet. Sett i lys av det jeg har skrevet om placebo og nocebo, er jo dette helt på trynet. Det betyr at jeg har programmert hele meg, både det bevisste og det underbevisste, til å regne med at dette er det umulig å gjøre noe med, for det er jo kronisk og vil vare hele livet. Så for meg ble bare det å sette stempelet kronisk på en tilstand og å akseptere det, det samme som å gi opp i utgangspunktet. Det kunne jeg ikke leve med.

Sett i lyset av min feilaktige og kanskje folkelige forståelse av ordet, blir en sykdom kalt kronisk fordi man ikke vet hva man skal gjøre med den. Så fort man har en behandling, er den ikke kronisk lenger. Dette er jo egentlig ordet uhelbredelig, men hjernen min koblet ikke dette, og dessuten er uhelbredelig også et veldig dumt ord.

En annen misoppfatning av ordet var at sykdommen alltid ville være der selv om jeg “blir bra”. Den bare sover og vil stikke frem sitt stygge ansikt helt tilfeldig og når som helst. Jeg har senere sett at det ikke er helt tilfeldig allikevel, men når forholdene ligger seg til rette for det. En annen misforståelse som øker skrekkscenariet, er at den kroniske sykdommen ligger i genene som jeg alltid har med meg. Og, gud forby, mine barn har arvet den.

Wikipedias definisjon av ordet
En kronisk sykdom er en sykdom som utvikles langsomt, er langvarig eller tilbakevendende. Motstykket til kronisk er akutt. Eksempel på kroniske sykdommer er diabetes, hiv, astma, revmatisme, postpoliosyndrom (PPS), dystymi og Alzheimers sykdom.

Så ordet kronisk bør man være veldig forsiktig med. Slik jeg alltid har tekt på ordet, kan det sammenlignes med en dom, noe ufravikelig som vil følge meg resten av livet. Det er jo nødvendigvis ikke tilfelle. For det at den utvikles langsomt, betyr ikke at den ikke kan stoppes eller reverseres. At den er langvarig eller tilbakevendende betyr heller ikke dette. Så når en autoritet bruker ordet, bør vedkommende være klar over at sånne som meg ikke har lært ordets egentlige definisjon på skolen slik de har, og da kan det såes frø av nocebo i en stakkars sinn, og konsekvensene kan være fatale.
Liker det du leser ?

Gjør meg en STOR tjeneste: lik

og del det med andre.

Leave a Reply

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.