Hvordan påvirke genene, Epigenetikk

Posted by on jul 27, 2017 in ARV og MILJØ, FAKTA
Hvordan påvirke genene, Epigenetikk

Jeg synes det var storartet når jeg lærte om dette. Genene våre er ikke hugget i sten, dvs. de er gitt oss ved unnfangelsen og kan ikke endres. Dette er jo på en måte riktig, men det viser seg at mange gener i tillegg til den funksjonen de representerer, f.eks. å lage et bestemt protein, eller forårsake en viss tilstand eller sykdom, har en slags av/på bryter som avgjør om genet skal aktiviseres eller ikke. Det betyr at det er noe utenom selve DNA-sekvensen som bestemmer om dette genet er virksomt eller ikke. (For enkelhets skyld kaller jeg det bare en av/på bryter, selv om det er flere mekanismer som kan ligge til grunn for denne mekanismen. Det er ikke bare én type brytere). Så f.eks. en person kan ha aldri så mye gener for en bestemt type kreft, men så lenge genene ikke blir aktivisert, dvs. bryteren er slått på, vil ikke denne kreften utvikle seg hos vedkommende. Det er også mulig å slå av en bryter som allerede er slått på, for på den måten å reversere en sykdom som allerede har utviklet seg. Eller slå på igjen gener som har blitt slått av på grunn av aldring for på den måte gjøre cellen “yngre”. Eneggede tvillinger har beviselig samme DNA (arvestoff fra fødselen av), men jo lenger disse to lever ulike liv, blir de mer og mer forskjellige. En kan utvikle en alvorlig arvelig sykdom, mens den andre ikke. Det er det epigenetikken som gjør. (Arvestoffet har forandret seg, men ikke DNA-et).

Det er her miljøet kommer inn. Både det indre og det ytre miljøet. Med ytre menes alt kroppen kommer i kontakt med som klima, bakterier, kjemikalier osv. bare for å nevne noe. Det indre miljøet påvirkes selvsagt av alt jeg putter i meg av mat og drikke, men i tillegg kommer noe som det er lett å overse, det er at det også gjelder også tanker, følelser, tro og ikke minst alle mikroorganismer (bakterier, sopp, virus osv.), mikro-biomet, som bor i og på kroppen vår og som vi er totalt avhengige av for å kunne leve. (Mer om det i et annet innlegg)

Det fantastiske med dette er at det dermed ikke er noe tilfeldig som styrer meg, en slags skjebne hvor jeg er prisgitt sjansene og jeg er uheldig og har fått en sykdom som jeg bare må lære meg å leve med. Det er faktisk faktorer med i bildet som jeg kan være med på å påvirke. Ny forskning avdekker mer og mer detaljer om hvordan vi kan slå av og på gener som fører til sykdom og aldring.

Liker det du leser ?

Epigenetikk

Kort fortalt handler det om mekanismene for å aktivere eller deaktivere et gen uten å påvirke selve DNA-et. At et gen er slått av eller på kan være arvelig. Dette betyr at enkelte gen faktisk kan slås av selv om de har vært på i generasjoner.

Gjør meg en STOR tjeneste: lik

og del det med andre.

2 Comments

 1. kåre g
  juli 28, 2017

  interessant lesning lasse

  Reply
  • Lars
   juli 28, 2017

   Takk Kåre

   Reply

Leave a Reply

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.