Det er ikke ett fett

Posted by on sep 1, 2017 in FAKTA, MAT
Det er ikke ett fett

I de siste 50 år er vi bitt fortalt fra alle kanter, og spesielt fra leger og eksperter, at for å ikke legge på oss, og for å forebygge hjertesykdommer osv., er fett usunt og bør unngås. Den første dietten jeg hørte om som skulle være bra for MS, var «Swank-dietten» som har som en av grunnregelene å unngå mettet fett. Dette trodde jeg selv i mange år og passet på å bare spise hvitt kjøtt og redusere inntaket av fett ellers. Så viser det seg de siste årene har store kliniske studier som har gått over mange år og med tusenvis av testpersoner fra land over hele verden konkludert med noe helt annet enn det jeg i alle år har trodd. De har en gang for alle stukket hull på denne ballongen av en ”sannhet”. Kort fortalt: Man blir ikke tykk av fett, og man får ikke hjerteproblemer av det heller, og mangel på fett viser seg å være en av årsakene til mange alvorlige sykdommer som folk sliter med i dag. Det er helt andre mekanismer som gjør at det kan se slik ut. Dette synes jeg er både opprørende å høre om og viktig å gjøre noe med for min egen del. Etter å ha lest en masse om det i flere år, har jeg systematisert det jeg har forstått og vil presentere det her.

Dette er første innlegg i den «store fett-skolen». Siden dette til synes er et komplekst tema som kan virke veldig kjedelig, har jeg stykket det opp i mindre deler som er lettere å fordøye («pun not intended» som de pleier å si). Når Wasa kan lage «lilla knäckebröd-skolan», kan også jeg lage min egen «fett-skole». Jeg synes dette er viktig siden det er en så stor del av kosten min, og det er så utrolig mange villfarelser ute og går, så jeg systematiserer det hele for min egen del, og det er det jeg deler nå.

De ulike leksjonene i skolen er trolig :

 1. Det er ikke ett fett (Dette innlegget)
 2. Noe grunnleggende kunnskap som gjør det hele lettere å forstå, kanskje
 3. Den store Omega-tåken
 4. Det er farlig å ungå fett
 5. Sammendrag og veileder

Fett opptrer i både flytende og fast form avhengig av temperatur. Det erfarer man fort når den fine olivenoljen som skulle brukes til salaten ikke er mulig å få ut av flasken for noen har satt den inn i kjøleskapet. Så for å forenkle det hele maksimalt, kan man nesten si at alt fett i grunnen er en slags olje (og omvendt), og det finnes bare TO typer som jeg forholder meg til, og det gjør det hele mye enklere. For å illustrere dette har jeg laget en enkel figur som er lett å huske.

FETT
SUNT USUNT

Det sier seg selv at usunt fett holder jeg meg unna. Problemet er at jeg ikke vet hva som er sunt og hva som er usunt fett. Jeg bombarderes med reklame om «de sunne planteoljene», «bra for hjertet» osv.  Så kommer alle begreper som mettet og umettet fett, en-umettede og flerumettede fettsyrer, omega-ditt og datt, bra og farlig kolesterol. Alle disse begrepene blandes så sammen for å villede meg i om jeg skal spise egg, med eller uten plomme, frittgående eller med ekstra omega3 på brød med smør, margarin eller hjertegod produsert av sunn olivenolje. Og er det nok å spise en skive med makrell i tomatom dagen? Det er til å bli sprø av. Da synes jeg det er på sin plass med en liten «fett-skole».

Siden jeg holder meg unna usunt fett er det nok å vite det hva som er sunt fett, for da vet jeg hva jeg skal se etter og da lar jeg bare resten være. Da har jeg laget nok en enkel figur som forklarer det ytterligere.

SUNT FETT
NØDVENDIG VIKTIG NYTTIG
Essensielle fettsyrer Sunt mettet fett og gode oljer Fett som ikke er usunt

I neste leksjon i den «store fett-skolen» vil jeg begynne å forklare alle de spørsmålene og begrepene som surrer rundt dette temaet. Jeg vil gjøre det på en måte som forhåpentligvis gjør det både interessant og enkelt. Temaer som dette vil bl.a. tas opp:

 • Hva er fettsyrer?
 • Mettet, umettet og flerumettet fett
 • Hva er sunt mettet fett?
 • Gode oljer, og oljer å unngå
 • Essensielle fettsyrer
 • Fett som ikke er usunt

Siden fett har seilet opp som en veldig viktig næringskilde fra å være noe man skulle sky som pesten, synes jeg det er veldig fint å forstå hva det dreier seg om, og hvordan jeg kan manøvrere i denne jungelen av uttrykk, propaganda og meninger.

Nå er jeg hverken ernærings-spesialist eller lege, så ingnting av det jeg skriver skal brukes som veiledning eller anbefalinger fra en fagperson, men i steden sette leseren i stand til å stille de rette spørsmålene og gi grunnlag til nyorientering om emnet.

Liker du det du leser?

B

Gjør meg en STOR tjeneste: lik

og del det med andre.

2 Comments

 1. Anne Lise
  september 4, 2017

  Hei Lars,
  Jeg følger bloggen din med stor interesse. Dine interesser og tanker favner vidt. I forbindelse med at du nå går løs på tema «fett» anbefaler jeg å kikke på bloggen «Sunn skepsis» som skrives av Erik Arnesen. Erik har engasjert seg i oppsummering og formidling av kostholdsforskning i lang tid, han er også medlem i Nasjonalt råd for ernæring. Han skriver mye om fett, Hans siste innlegg er nettopp om fett og hvor feil det blir når media skal formidle forskningen:
  https://sunnskepsis.wordpress.com/author/erikarnesen/
  mvh Anne Lise

  Reply
  • Lars
   september 4, 2017

   Tusen takk Anne Lise. Et veldig fint innspill og jeg nærmer meg stoffet med stor respekt. Har ikke lyst å tråkke feil i et så alvorlig tema.
   Ha en riktig fin dag.

   Reply

Leave a Reply

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.