Det brenner, hva gjør jeg?

Posted by on nov 12, 2017 in ARV og MILJØ
Det brenner, hva gjør jeg?

I det daglige er jeg vant til at oppgaver må gjøres i riktig rekkefølge dersom resultatet skal bli bra. Det kan til og med hende at jeg ikke vil lykkes i det hele tatt hvis jeg ikke tar hensyn til dette. Ta f.eks. når jeg skal male huset, er oppskriften som følger:
1. Fjerne først løs gammel maling, skrape/pusse
2. Vaske alle flater med kraftvask og la det tørke
3. Male

Jeg ville aldri finne på å male først, vaske og så fjerne løs maling. Nettopp fordi da vil jeg ikke oppnå det jeg ønsket, nemlig det å få et nymalt hus.

Men når det gjelder helse, tenker vi tradisjonelt ikke slik i det hele tatt. Jeg får en diagnose, og umiddelbart begynner legen å bekjempe symptomene istedenfor å finne og behandle årsaken. Men de vet jo ikke årsaken, er første innskytelse. Dette er bare delvis riktig. Man vet ikke alt, men all medisinsk forskning er enige i én ting. Det er en betennelsesreaksjon i kroppen. Så la oss derfor starte ved det og gjøre noe med betennelsen (som alle er enige i finnes der).

Problemet er at nå vil vi jo alle ha en quick fix, enten det er nødvendig eler ikke. Bare bli kvitt plagene fortest mulig, så får vi se på andre ting senere, noe som aldri skjer. Jeg blir sint på legen som ikke umiddelbart stiller opp med en antibiotikakur hver gang en unge får litt vondt i ørene, eller det dukker opp en urinveisinfeksjon. Og får jeg ikke sove, er det jo fordi sovemedisinen ikke virker. Sett i lyset av det dette innlegget tar opp, kan det jo være (og som oftest er det) en betennelse som ulmer et sted i kroppen, og er åraken til plagene. Men det er det ikke tid til å tenke mer over så lenge plagene kan fjernes. Så tradisjonell medisin (helt i tråd med de gjengse ønsker) vil derfor maskere betennelsen, dvs. dempe eller stoppe den med medisiner, mens funksjonell medisin (som koster både tid, innsats og penger, dvs. jeg må selv ta snsvar for min helse) prøver å stoppe den med å finne ut hva årsaken til betennelsen er for så å gjøre noe med det. Jeg synes det er ganske innlysende at det siste virker mest fornuftig.

Ta eksempelet med huset en gang til:

Veggene er infisert med muggsopp, noe som gir misfarging og at malingen flasser av. Tradisjonell behandling, (vel å merke når man ikke vet årsaken), er det samme som å bare male over veggen hver gang muggsoppen blir synlig, mens funksjonell medisinsk behnandling tilsvarer det å reparere takrennen over veggen slik at vannet ikke treffer veggen når det regner, så skrape bort gammel maling, og male på nytt når veggen er tørr.
Nå skal det sies at tradisjonell medisin gjør det samme på en meget god måte når den kjenner til årsaken. Som f.eks. hvis man har brukket et bein, eller har en indre blødning. Problemet oppstår idet årsaken ikke er kjent, dvs. bevist med studier osv. Da faller man tilbake på å bare “male-over” metoden.
Det er da en skulle se stort på det hele og si. Ja, vi vet at det er en betennelse. Vi vet ikke direkte hvorfor det er en betennelse nå, men vi skal gjøre det vi kan for å redusere den på alle områder i kroppen slik at den får en mulighet til å reparere seg selv. Det er som hvis det brenner, så er det naturlig at man gjør man det man kan for å slokke brannen. Man prøver ikke bare å kvele flammen, men man ønsker først og fremst å stoppe tilførselen av brensel slik at brannen slukker av seg selv.
I en skogbrann, hogger man trær. Ved en gass eller oljelekkasje konsentrerer man seg om å stoppe lekkasjen. Hvis man kan, hindrer man i tillegg tilførsel av oksygen, noe som all brann er avhengig av.
Det er merkelig da at man ikke ser på betennelse i et videre perspektiv og prøver å gjøre det samme. Du vil ikke bare hindre betennelse med kortisonpreparater eller medisiner som døyver kroppens eget immunforsvar (dvs. slokke brannen der og da). Du gjør hva du kan for å hindre all betennelse, for selv om ikke det er direkte årsaken til den “store” betennelsen, bidrar de uansett til at ”brannen” bare fortsetter.

 

Ha en god dag 🙂

Liker du det du leser?

K

Gjør meg en STOR tjeneste: lik

og del det med andre.

Leave a Reply

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.