Soon there

261214-MotorsykkelI forgårs dukket Dede, mekanikeren opp på kveldne og ville låne min rullestol for å teste sidevognen. Han hadde vært her tidligere på dagen og tatt mål, og virket veldig forstyrret.

Flere hadde fortalt ham at alle rullestoler er like, og de hadde derfor testet en og funnet til sin forskrekkelse at den ikke passet. Den var rett og slett for stor. Sidevogn

Han hadde laget plattformen 62cm bred, da målinger viste at min stol er 60cm nede ved gulvet.

Jeg sa til ham at jeg ikke kunne låne bort rullstolen, og i hver fall ikke til å bli transportert på motorsykkel her nede – en distanse på 1/2 times kjøring. Hvis noe skulle skje med stolen, var resten av mitt opphold her nede ødelagt og vel så det…. Vi ble derfor enige om at jeg kom på kvelden i går og testet selv.

Han var merkbart lettet ta han så at han hadde målt riktig og at stolen passet perfekt inn i sidevognen.

Han vil nå montere karosseriet og få den lakkert. Så om ca 2 uker …

Det blir spennende.

Ha en god dag

🙂

God Jul

Jeg vil med dette ønske dere alle en riktig God Jul her nede fra Bali.

Tankene flyr når jeg tenker på alle årene jeg har feiret Jul sammen med familie der hjemme. Dette bildet er hentet fra julen 1998, da vi feiret den med mine foreldre på Sri Lanka. Julestemningen var tilbørlig etablert med bomullstekst på frontruten i bussen. Jeg har brukt det før, men det tåler å brukes en gang til i mangel på andre julemotiver.

Tegningen av nissen laget jeg på en serviett en dag vi var ute og spiste. Jula er litt mindre utpreget her siden det er et Hinduistisk land (Bali), så jeg opplever ikke statuer av Maria og Jesusbarnet med øgler klatrende på dem, noe jeg aldri kommer til å glemme fra 98.

Jeg «feirer» med enkelhet. Har etablert et juletre med pakker på rommet og drar til d’Warong og spiser julemiddag der i kveld. Kadek har funnet på noe spesielt i år også. Etter lunsj, senere i dag, vil Maliani og jeg åpne pakkene fra Europa 🙂

Bokhylle-og-pakker Pakker

Ellers blir det en stille og rolig dag.

Hilsen fra meg her nede.

🙂

 

Ulat og Pakis

Bare for å dele noen gledelige opplevelser.

Men man skal være forsiktig, så jeg har lært meg at man ikke plukker på ukjente dyr. Jeg måtte allikevel pirke litt på den for å forhindre at den forsvant før jeg fikk tatt et bilde. ULAT = sommerfugllarve. Den kom spankulerende på verandaen, svingte med antennene og så svært så fornøyd ut. Jeg fortet meg å hente kameraet slik at jeg kunne få tatt noen bilder. Det ble noen brukbare til slutt synes jeg.DSC_0018 DSC_0032 DSC_0025 DSC_0019

Senere fikk jeg vite at disse larvene er farlige da de skyter hår på den som tar på dem. Hårene er sylskarpe og borer seg inn i huden. Der skaper de svie/kløe og kan forårsake betennelse… Altså kameraten er ikke så uskyldig og søt likevel. Nå ja, jeg har jo lært å ikke ta på fremmede skapninger, så jeg var aldri i fare. Men, men, det er en stadig påminnelse om at jeg lever i jungelen.

I går ble jeg servert noe jeg tror blir en livrett her nede. PAKIS og sardiner. Ingen innvandrere fra 70-tallet og heller ikke sardiner på boks. Nei, ferske sardiner som frityrstekes og serveres med sambal, en smakfull tomatsaus som kan være ganske hot hvis man vill.

Sardinene renses med å fjerne hode og innvoller. Filetene (ja, med bein) kokes i ca 10 min, før de skylles og frityrstekes i kokosolje sammen med hvitløk. Meget smakfullt og crispy.

Maliani kom også glad og fornøyd her om dagen. Hun hadde fått tak i pakis på markedet. Dette er rett og slett unge bregner som brukes som grønt i ulike retter. Hun var jo litt skeptisk til om jeg virkelig ville like noe slikt. Saken er at det smakte vidunderlig. Det ser riktignok litt rart ut med grønne spiraler i maten, men sammen med sardinene var dette fortreffelig. Bregnene plukkes i skogen og selges på markedene på bygda. I dag fikk hun derfor en ladning levert fra sin landsby. De så adskillig friskere og grønnere ut.bregne_small

Så jeg får daglig meget god balinesisk tradisjonskost servert. Det kan ikke bli bedre på restaurant eller en warung. Der er det alltid tilpasset turister, og spør du meg, blir det fort kjedelig.

Ha en god dag

🙂

 

 

To nye teknikker

Stadig videre. Ron krever at jeg avanserer, selv om jeg mange ganger bare ønsker å forbedre det jeg allerede kan. Jeg antar at man faktisk oppnår begge deler.

Men det betyr jo mere tid utenfor komfortsonen, som vi jo alle ønsker å oppholde oss i…

Det er «Double neck» og «Bowl». Det siste er jo en videreføring av «Single neck», men hvor man «åpner» den litt annerledes.

Denne gangen ble det en vase og en bolle.Yellow-vase-and-bowlYellow-bowl Yellow-vase

Ha en fin dag

🙂

Hva med motorsykkelen ?

Det er sikkert mange som lurer på det. Har jeg blitt lurt? Er det noe tull? Hva skjer? osv.

Her om dagen besøkte jeg verkstedet og fikk konstatert at alt er i skjønneste orden, men at mekanikeren venter på deler som er bestilt fra Java.

Gede poserer foran min sykkel på verkstedet, som forresten er et sted hvor det bygger om motorsykkeler for Trail...
Gede poserer foran min sykkel på verkstedet, som forresten er et sted hvor det bygger om motorsykkeler for Trail…

Leveringstid kan man ikke gjøre noe med dessverre, men han er en veldig fin og troverdig kar som virkelig ønsker å lage den beste løsningen for meg. Han håper delene kommer etter Galungan, den største høytiden her på Bali. Da tar det en uke å skru alt sammen for så å lakkere.

Det har tatt lenger tid en jeg først antok, men i ettertid skjønner jeg jo hva dette skyldes. Sykkel får jeg i alle fall.

I mellomtiden trener jeg på det å sitte oppreist uten ryggstø. Vi kjøpte en lekeball slik at vi (Maliani og jeg) trener på å kaste ball til hverandre. Dette er en utfordring for balansen. Så svømmer jeg 5-600 m  flere ganger i uken. Jeg arbeider med å lage glass 2 timer i strekk   1-2 ganger i uken osv, osv. Alt dette er slitsomt, så jeg må sette av godt med tid til hvile. Men det gjør jeg også…

I alt dette  kjenner jeg også på begrensningene og vet at jeg må starte forsiktig og øvekjøre på parkeringsplassen ikke langt fra huset mitt. Jeg vil kjenne meg sterk nok før jeg begir meg ut i trafikken, og ikke ta noen sjanser.

Ha en fin dag

🙂

De liker meg visst

Det virker som om jeg får besøk hver kveld nå. Før jeg gikk på badet for å pusse tenner, hørte jeg et sabla leven der inne. 120dB kvekking med jevne mellomrom. Hva skulle jeg gjøre? Jeg kunne jo ikke høre på dette hele natten, og det var heller ikke fristende å stelle seg og gå på do mens dette vesenet var der.

Frosk storJeg listet meg inn på badet og undersøkte hvor vedkommende dyr befant seg. Jo da, på gulvet under krakken i dusjen. ca 5 cm stor og med en imponerende stemme.

Hvordan skal jeg kvitte meg med den da? Jeg hadde jo ikke lyst til å slå den i hjel. Da kom jeg på at jeg kunne bruke en søppelbøtte med lokk, og gjorde meg klar til å fange udyret.

Nå er det riktig slik min søster kommenterte her om dagen. Jeg har alltid omgitt meg med eksotiske dyr og har kunnet ta på dem uten problemer. (Nå tok jeg aldri på tarantellaen jeg fikk i 40-års gave, bare så den myten er avlivet), men etter å ha lest oppmuntrende bøker som «Poisonous dwellers in the desert», eller oppdaget at vakre skjell på havbunnen på korallrevet kan være ytterst dødelige, og skjønt at her i tropene tar man ikke uten videre på ukjente arter.

Ketut fortalte jo at når froskene hopper tisser de samtidig for å avlede forfølgere. Dersom forfølgerne får denne spruten i øynene, har de et problem som ikke bare er ubehaget med at noen har tisset på deg. Neida, urinen er etsende og øynene skades…

Med dette i minne, har lysten til å ta på dyrene her nede ganske enkelt forsvunnet. De får utforskes etter fotografering, som gjøres på trygg avstand og med telelinse.

Når frosken så søppelbøtten, hoppet den et stykke opp på veggen og ble hengende der som en annen gekko. Da forsto jeg at den sannsynligvis ville kunne klatre ut i det fri av seg selv. Jeg så også en annen liten krabat hoppe opp på veggen, nemlig lillebroren som tydeligvis var med.Frosk-liten

Om de var søsken vet jeg ikke. Kanskje de var et par (mannlige frosker er mye mindre enn kvinnelige) som hadde sneket seg inn i dusjen min for å … i all hemmelighet. Hvem vet?

Den store klatret etter hvert over muren til det andre badet, og hvor den lille blev av har jeg ikke sjekket. Det har i alle fall blitt stille der inne.

Nå er det leggetid kjenner jeg.

Ha en fin dag

🙂

 

Nå begynner det å bli morro

Til nå har jeg bare prøvd å komme tilbake til der jeg slapp for snart 2 år siden. Da fikk jeg mye hjelp underveis. Denne gangen vet jeg mer og er mere sjef i situasjonen, da jeg vet hva jeg vil og klarer i større grad å få det til alene, eller si til medhjelperne ( læreren bl.a. ) hva jeg ønsker å oppnå og be dem hjelpe meg med det. F.eks. varme opp og svinge for å få glasset lenger. Det å stå opp er jo ikke så lett, og skal man i tillegg svinge glødende glass ytterst på et metallrør… Jeg sier ikke mer.

Rondel 22x7cm
Rondel 22x7cm

Det har i hvert fall resultert i noen gjenstander jeg begynner å bli fornøyd med så langt. Som denne her.

Ha en god dag.

🙂

Kneleren fra Notre Dame

Jeg synes tittelen klinger så bra, så jeg måtte bare bruke den.

Denne kameraten hadde slått seg ned på vannflasken min, og hadde den ikke vært så liten, ville jeg fått litt hetta (ref. det med store innsekter her om dagen)Kneler-I

Men jeg benyttet anledningen til å avfotografere den, og så på bildene at den har jo noen flotte farger…Kneler-II

Men jeg foretrekker allikevel at den er borte i morgen tidlig (på badet)

Ha en fin dag

🙂