Reisebrev
19 mars 2003

Vi er et velstående land

Ordene kommer fra Winkie. "Hva mener du?", spør jeg. "Jo, vi har det bra. Det Indiske folk er lykkelige. Vi har råd til at hele landet står stille i en og en halv måned på grunn av World Cup i cricket. Hadde det ikke vært for Irak-konflikten, hadde alle landets ledere nå vært i sør-Afrika for å følge kampene".

"Hvordan kan du vite det da?", spør jeg forundret. Det er jo så mye fattigdom. "Du ser det på hvordan folk er, og hvordan de behandler deg", sier han. Det er ikke bare penger som gjør deg rik. Vi er rike på en annen måte...

Nedenfor i skråningen under oss, ser det ut som slum. Jeg ble sjokkert første gang jeg så det. To store familier med mange barn. Søppel overalt. "Ille at noen skal leve slik..." sa jeg en gang. Winkie trakk på skuldrene. I dag betraktet jeg noen små barn som bekymringsløst hoppet fra den ene søppelhaugen slik barn gjør. En hund går forbi. En mor vasker tøy og en baby skriker litt. Livet virker helt normalt. Jeg spør Winkie. "Hva gjør disse menneskene?". Det er for det meste konstruksjonsarbeidere som flytter dit arbeidet er. Om vinteren er de et annet sted. De bor slik fordi det er gratis. Noen av barna går på skole, mens nå er det skoleferie. Så mye man ikke vet, og skinnet kan bedra.

I avisen leser jeg at det er under et døgn før USA angriper Irak. "De kriger maks en uke", kommer det fra andre siden bordet. "Hvorfor det?"...

"Det blir for varmt etter en uke. Hverken folk eller utstyr vil klare det...". Så USA tropper opp en vanvittig styrke, presser på for å starte konflikt og må handle raskt fordi snart sitter han med skjegget i postkassa når det blir for varmt å krige og må vente til høsten, og de taper ansikt. Hmmm. Det er jo en litt annen vinkling på det hele.

Jeg blir tankefull. Hvor annerledes er ikke verden sett fra et annet perspektiv enn fra stuen hjemme i Norge. Ekteparet skal tilbake til Kashmir. Mannen er visst i poilitiet der. Der flytter hele regjeringen mellom en sommer-hovedstad og en vinter-hovedstad. Det har kongen også gjort i uminnelige tider.

Imens går livet i Mussoorie videre. Winkie skal til nabobyen senere i dag. Da vil jeg få mitt SIM-kort til mobilen. Man måtte aktivere roaming i Delhi for at det skal virke her. Det hadde jeg glemt. Jeg venter på klær fra vaskeriet som jeg leverte på lørdag. Det har vært helligdager siden, jeg får det snart.

"Happy Holi" en dag for sent.

Hilsen Lasse (Lars)

ps. Holi er fargefestivalen ved fullmåne, 3. måned i året etter indisk kalender, hvor man kaster fargepulver på hverandre ds.

Gamle brev:

14-17 februar
18-20 februar
21-23 februar
24 februar
4 mars
6 mars
8 mars
9 mars
10 mars
11 mars
12 mars
13 mars
14 mars
16 mars
17-18 mars

neste brev
siste brev

Annet:

Mail til meg

Været i Delhi

(husk å velge metric values nede på siden)

Tips en venn

Fjern meg fra listen

(De siste to linkene vil fortsette å være primitive, man må skrive alle opplysninger i mailen. Beklager)

 

Mitt telefonnummer i India

0091-9818243116

webdesign flikkeid.no