EGG

Posted by on Jul 9, 2016 in Råvarer | One Comment
EGG

Egg er et tema jeg har skjønt er viktig, og det har jeg lyst til å skrive om. Det er en sentral råvare og en basisvare vi bruker mye i maten eller spiser firekte. Allikevel var egg noe som ekspertisen en stund mente ikke var bra for oss. (How stupid can you get?)

Her har man en pakkeløsning på alt som skal til for å lage et nytt fullverdig levende vesen, fra unnfangelse til ferdig utviklet og klar for livet, og så er man skeptisk til om dette er sunt å spise??? Det er riktig at det ikke er bra for enkelte og noen er allergiske, men det betyr ikke det kan være generelt skadelig.

Ikke nok med det. Enkelte velger bort plommen fra egget og bare spiser hviten fordi de mener det er “sunnere”. Logikken i dette ser jeg ikke: Det som er selve maten til det som blir kyllingen, og som inneholder alle byggeklossene, er mindre sunt en den væsken den ligger i til den er ferdig utviklet???  Men det er vel kanskje fettet og kolesterolet man er redd for. Det vil jeg skrive om senere.

Personlig tror jeg egg er noe av det sunneste og mest fullverdige vi kan spise. Derimot er ikke alle egg like. Og hvordan skal vi vite hva som er bra?

Eggekvalitet

Kan det bli kyllinger av eggene, inneholder de i alle fall det de skal. Vanlige kjøpe egg kan det ikke bli kyllinger av. Her er produksjonseffektivitet og penga som rår. Det betyr ikke kvalitet bestandig. Jeg har en hovedregel som jeg prøver å skal omfatte all mat jeg kjøper til meg selv. Det skal være så bra kvalitet som mulig. Og med kvalitet mener jeg :

Organisk/Økologisk

Dette betyr fritt fra hormoner, antibiotika og andre giftstoffer. Heller ikke GMO.

Dyrene det kommer fra skal være ”lykkelige”, dvs. bli tatt godt vare på og behandlet med respekt. De skal være frittgående ute i frusk luft og spise det de finner i naturen, og ikke bli foret på kunstig kraftfor.

Dette gir mat av en helt annen smak og kvalitet enn det vi finner i butikken.

Har man en dyrebar bil, passer man på å fylle drivstoff av ypperste kvalitet for at motoren skal yte sitt beste og vare så lenge som mulig.

Kroppen min er det viktigste jeg har, for uten den finnes jeg ikke, så jeg vil behandle den på best mulig måte. Derfor vil jeg fore den med mat av god kvalitet.

Det er for dyrt sier mange. Prioritering, sier jeg. Men det kan også være et signal om hvordan du behandler deg selv. Mange elsker ikke seg selv og bryr seg ikke så mye om å ta vare på seg selv. Det er synd, for vi trenger alle å bli elsket, ikke minst av oss selv for at vi skal kunne være lykkelige og fungere som hele og harmoniske mennesker.

I butikken betyr bare frittgående høner at de har trasket rundt i en stor hall med beroligende lys og matstasjoner plassert rundt omkring.

Med økologisk betyr det riktignok at man ikke bruker hormoner og antibiotika, men strengt tatt betyr det bare at foret er stemplet ”økologisk”.

I naturen går hønene ute og får frisk luft og sol på kroppen. De finner insekter, mark og spiser friske blader, med andre ord et veldig variert kosthold. De opplever å forholde seg til resten av flokken, finner sin plass i hierarkiet, samtaler med hverandre og til og med har et naturlig sex-liv med hanen. De trenger ikke beroligende lys og finner naturlig tilbake til plassen sin i hønsehuset når kvelden kommer eller det regner. De flyr rundt ute i ly av trær og busker og instinktene og flokken beskytter dem hvis det er fare på ferde. Med andre ord har de det bra og du finner ikke skadelige stresshormoner i kroppen eller eggene deres.

Så jeg er veldig fornøyd med å kunne få tak i denne basisvaren i mitt kosthold fra en gård hvor hønene får oppleve dette.

Oppskrift: (Du kan jo ikke ha en matblogg uten oppskrifter)

Denne gangen blir det da enkel oppskrift på egget slik jeg vil ha det:

1-2 ferske økologiske frittgående egg per person og en kjele med kokende vann.

Hardkokt: Kokes i 10 min og skylles så i kaldt vann

Bløtkokt: Kokes i 5-6 min og skylles så i kaldt vann

( Obs! Befinner du deg mange meter over havet, må disse tidene økes, da kokende vann høyere oppe ikke er 100 grader varmt og eggene bruker da lengre tid på å bli kokt. Se diagrammet under (hentet fra Engineering Toolbox. )

boiling_point_water_elevation_meter

I følge denne figuren så på Mt. Everest koker vannet ved litt over 70 grader.

Stekt egg:

Jeg steker gjerne i fettet etter bacon eller i smør. Av olje, er det bare kokosolje jeg vil bruke.

Over Easy: Dvs. Man steker egget på middels varme og snur det raskt helt på slutten sli at hviten på ovensiden stivner. Hemmeligheten er beholde plommen rennende og hel og ikke bruke for sterk varme for da blir proteinene i eggehviten ødelagt.

Sunny Side Up: Samme som Over Easy, men man lar være å snu egget.

Men for å gjøre det hele fullstendig og enkelt, kan du lese om hele 11 måter å servere egget ditt på her.

Nykværnet pepper og himalayasalt…

På Bali får jeg tak i ferske ande-egg fra Ketut Sabar og hjemmelaget bacon fra Wanaprasta, røkt på Sedertre og fra lykkelige griser. Det smaker fortreffelig, men det er en annen historie som kommer senere. Senere vil jeg også skrive om kolesterol, om fett og smør, om bacon og mye mer, så følg med.

Ha en god dag. 🙂

 

 

 

 

1 Comment

  1. Lars' Ortorektiske matblogg » Hard core tartare steak
    July 22, 2016

    […] Toppet med eggeplomme fra frittgående lykkelige egg (se tidligere innlegg) […]

    Reply

Leave a Reply