Traffic jam

Det ble en frosk, men så kom jeg på at jeg må fortelle litt om gårdagens trafikkork. Eller det var kanskje en helt vanlig ettermiddag i trafikken på Bali. Det må jo sies noe om trafikken her.

Jeg ble jo ferdig med boken «Hundreåringen …», meget fornøyelig forresten. En av personene i boken, nemlig Albert Eisteins bror, Herbert, som var mindre begavet (og derfor ikke omtalt ellers), gjorde i sin tid stor suksess med å starte Balis første trafikkskole. Man trengte jo ikke kunne kjøre bil for å bli trafikklærer på Bali. Og det kan nok stemme på en måte.

Reglene er veldig enkle.

Det er venstretrafikk. Alle vil frem og alle er redd om kjøretøyet sitt. Hvorfor gjøre det mer komplisert…

Det hender det dukker opp politi og trafikklys, men om det hjelper, vet jeg ikke. Min sjåfør Gusti er i hvertfall en meget habil sjåfør og jeg føler meg helt trygg når han kjører. Han kan jo landet ut og inn.

Gusti, min gode sjåfør

Gusti, min gode sjåfør

Nevnte jeg fartsgrense?

Vel, så fort du klarer. Hittil har ikke Gusti oversteget 70km/t på de fineste veiene, som jeg har sett. Som regel er den heseblesende trafikken ikke raskere enn 40km/t, og da er det ikke så dramatisk lenger…

Uansett. Her kjører ALLE moped / skuter ell. Det hender det dukker opp en vanlig sykkel, men det hører til sjeldenhetene. På kjøretøyet sitter gjerne minst en passasjer på, med eller uten hjelm. Hjelm er forresten påbudt. Stroppen under hjelmen er mest til pynt og er litt i veien synes enkelte. Boten for ikke bruke hjelm, er todelt. For Balinesere vet jeg ikke. For hvite turister, er den avhengig av hvor mye cash du har på deg. Det lønner seg IKKE å åpne en lommebok full av 100000 sedler. Da blir boten deretter. Ha derfor litt cash i lommen hvis situasjonen skulle oppstå.

For å beskytte mindre barn, sitter de gjerne på fanget foran fars store mage og følger oppmerksomt med på trafikken, eller mellom mor og far. Så små hjelmer finnes jo ikke at det er noen vits i at barnet skal bruke det.

Det er i alle fall veldig positivt at man belager seg på små kjøretøyer, men til gjengjeld er de også i myriader. Overalt hvor det blir ledig plass, smetter det en moped ell inn. Assosiasjonen går fort til insektsvermer av ulike slag…

Oversiktlig trafikkbilde

Oversiktlig trafikkbilde

Bildet viser med klarhet trafikksituasjonen en helt vanlig mandag ettermiddag på vei hjem fra jobb, i et helt vanlig gatekryss i en av for-landsbyene til Balis hovedstad Denpassar. Tatt ut av bilens frontrute…

Ha det fint på norske veier….

1 kommentar til “Traffic jam

Det er stengt for kommentarer.