Godt nytt år

Og med det nye året følger en helt ny utforming av Bloggen. Jeg markerer 2014 ved å starte en helt ny Blogg, nemlig Bali2014. Har jo vurdert om jeg bare skulle endre litt på utseendet, men hvorfor ikke ta utfordringen å bruke et helt nytt tema med en  totalt ny layout i WordPress? Den er ikke helt ferdig flyttet over ennå, så ha litt tålmodighet med enkelte detaljer. Men skal jeg vente med innlegg til alt er ferdig, blir det lenge til 🙂

Dere som abonnerer på Bali2013 blir automatisk overført til Bali2014.

Det er så lett å holde fast ved det gamle og kjente. Vil ikke bytte mobiltelefon. Vil ikke lære den nye måten å bruke Facebook på. Vil ikke begynne med nettbrett eller bli kjent med et nytt sosialt medium… I det hele tatt. Ting var mye bedre før. Jeg klarte meg. Hvorfor skal jeg bytte???

Vel, svaret er vel at jeg lurer bare meg selv. Mennesket er programmert til ikke å ville ha forandring. Det ligger i våre instinkter fra den gang enhver forandring betydde fare. Det gjør det ikke lenger. Tvert om. Nå lever vi i en verden som forandrer seg hele tiden, og mye fortere enn før, og faren er det motsatte, å ikke ville forandre seg. Derfor har jeg valget mellom å sette meg selv på sidelinjen og sakte svinne hen, eller å være med på kjøret med det jeg ønsker, og selv holde i rattet. Hva ønsker jeg da?

Jo. Jeg ønsker å ha kontakt med omverdenen.  Dette kan være barn, barnebarn og kanskje til og med oldebarn. Det kan være samfunnet generelt, en arbeidsplass og kollegaer eller venner. Driver jeg en virksomhet, må jeg ha kontakt med mine kunder, og selger jeg noe, må kjøperne kunne kjøpe det jeg har. Da har jeg ikke annet å gjøre enn å svelge kamelene, bøye nakken og melde meg på karusellen. Jeg må ut av komfortsonen og tvinge meg selv til å ta i mot utfordringene. Gleden er jo stor når jeg til slutt greier det.

Barnebarn og oldebarn bryr seg ikke om at man er klossete i deres verden, men de setter veldig pris på at man er der. En ting er i alle fall sikkert. Vi må komme til dem og  ikke omvendt.

Så er det andre aspekter ved det hele. Vi vil leve lenge, holde oss unge og passe på at kroppen og hjernen ikke forfaller. Har man passert ca 30år i livet, vil dette by på en utfordring enten vi vil det eller ikke. «Use it or loose it» er et grunnleggende prinsipp som våre kropper følger. Det skal ikke lange tiden i sykesengen til før man faktisk må lære seg å gå på nytt. Det samme gjelder hjernen og nervesystemet. Dersom vi ikke konstant utfordrer den, vil den ubønnhørlig bli nedbrutt. Alt som ikke brukes, blir resirkulert i kroppen.

Derimot. Dersom vi faktisk bruker den, til å oppleve noe nytt, lære noe annet osv, vil det dannes veksthormoner i nervesystemet og stamceller vil begynne å forme seg i hjernen hele livet. Derfor er det aldri for sent å begynne med noe nytt. Hjernen har faktisk evnen til å fornye seg helt til vi dør. Da er vi faktisk så velsignet i vår tid, at vi hele tiden vil kunne lære noe nytt bare ved å henge med.

Når den første telefonforbindelsen i Norge ble demonstrert, sa man følgende: «Jo da, den er fin og imponerende, men hva skal vi med den???»

Tenk på det neste gang du vurderer å gå over til smart-telefon eller noen utfordrer deg til å lære noe nytt i vår digitale hverdag.

Ha et godt nytt år

🙂

4 kommentarer til “Godt nytt år”

  1. Nytt år, nye tanker og muligheter. Det var en «vekkelse» å være på Bali, og en «vekkelse» å komme hjem igjen. Nå er det bare å endre de tingene man ikke er fornøyd med, for som de sier på bali: thats life, you know..

  2. Godt nytt år til deg! Takk, for at du «rusker» opp i de små grå og lar meg/oss tenke! Du har så rett i det du sier, jeg har i alle fall lett for å glemme det i hverdagen. Skal prøve å bli bedre på det nu.
    Bjørg

    1. Ja, du sier noe Steinar. Jeg er jo på Google+, men er like lite aktiv der som på FB. Det er disse store selskapene som vet alt om deg vet du… Best å være forsiktig. Google har jo som mål å gjøre alt tilgjengelig på internett, for alle. Det er fali det
      Da holder jeg meg heller til apple, så blir informasjonen innen ett selskap i hvertfall 😉 He he

Det er stengt for kommentarer.