Eklipse

Posted by on mar 9, 2016
Eklipse

DSC_0101

Så merkelig lys det er. Er det dis foran sola? Jeg går ned til bassenget for å sjekke. Til min store overraskelse skinner sola som vanlig fra skyfri himmel, men stemningen og lyset kjenner jeg igjen. Jeg forter meg inn for å sjekke på nettet, og ganske riktig. NASA melder full eklipse (eller solformørkelse) 9/3 2016.

I mellomtiden har fuglene begynt å bli stille. For en sammentreff. Nyepi, en dag hvor alle må være inne og stille i ett døgn uten lys, hvor selve månen og sola er meg på leken. Men dessverre har de bommet litt på øya. Som man ser på kartet her, er selve eclipsen litt lenger nord.

Jeg blir travelt opptatt med å ville gripe begivenheten, men akk jeg var jo ikke forberedt. Noe jeg ville vært i Norge. Der vekket jeg hele familien og utstyrte alle med CD-plater, så de kunne se direkte mot sola og få med seg hvordan måneskyggen vandret over sola. Nå er jo det upresist å si det slik for det er jo månen som skygger foran sola for oss.

Ikke hadde jeg sorte negativer, eller CD-plater, og ikke kunne jeg se rett mot sola heller. Jeg hentet kameraet og rettet det mot sola og fyrte av. Kanskje jeg kunne se noe på bildene og manipulere i etterkant.

DSC_0096

Så ble det fysikk på roterommet. Et hull i en plate kan fungere som en linse, og viola. Det er mulig å se sola sin form projisert på flaten  jeg fokuserer inn min primitive linse på. Jeg lagde et lite hull i en plast dings jeg hadde. Har du flere hull får du mange bilder av sola, som her:

DSC_0104

En forvirret og kjærlighetskåt sommerfugl virrer omkring og vet ikke helt hvor den skal gjøre av seg. Den er stadig borte på meg, og satte seg til og med på hånden jeg strakte ut, men fløy med en gang den så kameraet. Helt klart en hunn …

DSC_0109

Ha en fin dag 🙂

 

 

 

5 Comments

 1. kona
  mars 9, 2016

  Wow :).

  Reply
  • Lars
   mars 10, 2016

   Takk 🙂

   Reply
 2. Karin
  mars 10, 2016

  Så innmari gøy å se det ???

  Reply
  • Lars
   mars 10, 2016

   Takk Karin

   Reply
 3. Trond Karlsen
  mars 10, 2016

  Stadig spennende innlegg fra deg, men nå tror jeg du lengter en smule tilbake til gamlelandet. Skal bli stas å se deg igjen.

  Reply

Leave a Reply