Ikke tro alt du tenker

Posted by on jan 12, 2017 in Filosofi, Hjernen | 2 Comments
Ikke tro alt du tenker

Dette er et sitat som jeg har fått sansen for.

Jeg har etterhvert sett at det er veldig lurt å vente med å agere fort på en tanke som dukker opp. Isteden så merker jeg meg tanken, og venter med ageringen. Det kan jo være at jeg er opprørt eller sint og ønsker å skrive en mail eller SMS med noen sannhetens ord.

Da gjør jeg det, men jeg sender det ikke. Jeg lagrer det, og i de fleste tilfellene blir de aldri sendt. I hvert fall ikke i den opprinnelige versjonen.

Hjernen består av mange, la oss kalle det komitéer. Enhver handling (eller tanke) oppstår på grunnlag av en global (kroppslig/nevrologisk) avstemning i hjernen. Den sterkeste impulsen vinner, og det er her jeg selv kommer inn. Jeg har nemlig veto, og kan bestemme meg for å la være eller å utsette en impuls til å gjøre noe.

Hvis én komité sin stemme er veldig høy og dominerende (f.eks. rasende sinne), kan det skyldes at hele kroppen og hjernen bader i stresshormoner, eller er veldig sliten, eller begge deler. Etter en stund, når jeg så er kvitt stresshormonene og kroppen er utvilt, ser maktbalansen helt annerledes ut, og kanskje det er den lille viskende stemmen som sier at dette ikke var noe å ta på vei for, som vinner.

Det er ikke uten grunn psykologen ber en puste dypt og rolig, eller vi har uttrykket «tell til ti», når sinnet er opprørt.

Ha en god dag. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

og del det med andre.

2 Comments

 1. Trond Karlsen
  januar 12, 2017

  Du har så rett! Har skrevet rasende brev, og latt dem ligge til dagen etter, og kanskje enda en dag og omformulert skrivelsen så den ble både forståelig, leselig og akseptabel. Jeg har ellers stor sans for Don Martins tegninger og striper.

  Reply
  • Lars
   januar 12, 2017

   Jeg har noen gamle Don Martin bøker som du kan få låne hvis du vil. Han var helt topp (døde desverre 2000)
   Leste alltid Mad når jeg kom over det…

   Reply

Leave a Reply