Min daglige synd

Posted by on feb 9, 2017 in Fakta, Helse, Kokosnøtt | 9 Comments
Min daglige synd

Det kan jo være så mangt, og det er det sikkert, men jeg tenker her spesielt på det som bildet viser.

I det siste har jeg startet dagen med min «nesten bulletproof» kaffe, en bit mørk sjokolade og kanskje et TED-foredrag på Mac-en. (jeg fant nemlig en god sjokolade fra New Zeeland i butikken her om dagen).

I mellomtiden våkner Bali til live. Vannet i bassenget gir lyd fra fontenen som kontinuerlig pumper vann fra munnen til en fiske-skulptur. Hanene begynner å bli lei av å vekke folk, så de høres ikke så tydelig lenger, men småfugler gir seg til kjenne overalt hvis man tar seg tid og lytte.

Nå er det feil å kalle det synd, for det indikerer at jeg gjør noe galt. Og det gjør jeg ikke. Snarere gjør jeg noe riktig (tror jeg), men der kan jo min egen fantastiske evne til å rettferdiggjøre egne handlinger selvsagt spille meg et puss.

Kaffe, har jo tradisjonelt vært fy-fy i helsesirkler. Nå er det tvert om opphøyet til et superprodukt. Hvorfor? Mest tror jeg på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter, men også for sin stimulerende komponent, koffein, som både blir lovprist og forbannet. Det kan man jo velge selv. Skal vi holde oss unna alt som er stimulerende, er det ikke bare koffein som må til pers. «Bulletproof coffee», er en annen hype som jeg har litt tro på. Hva går så det ut på?

Det viser seg at mye av kaffebønnene som produseres i verden er av lav kvalitet. På hvilken måte?

Jo, de lagres billig og derfor på feilaktig måte som gjør at det veldig lett oppstår muggsopp på bønnene. Ikke mye, men nok til at giften som muggsoppen produserer, sprer seg i bønnene, og dermed i kaffen din. Derfor er det ikke kaffen i seg selv man reagerer på, men giftstoffene som finnes i den p.g.a. muggsoppen. Dette gjelder spesielt billig kaffe av lav kvalitet. Kaffen er billig fordi importøren får tak i billige bønner, som i sin tur kommer fra steder i verden hvor det ikke er så nøye med hvordan bønnene håndteres og lagres. (Jeg kontaktet engang Friele for å få deres data på nettopp dette. Det fikk jeg ikke, bare en beskjed om at de leverer kaffe av beste kvalitet og etter nøye testing. Dette kan jo tolkes på mange måter, men jeg tror de er ganske bra)

I Norge er vi heldige fordi vi i Europa har en meget streng kontroll som gjør at kvaliteten i utgangspunktet er høy, men det forhindrer ikke at det finnes billige varianter som inneholder ting som du ikke tåler, eller at leverandøren/butikken oppbevarer bønnene feil.

Og det er også en annen ting. Ikke alle er følsomme overfor giftene og merker det ikke så tydelig, mens andre blir helt slått ut. Jeg glemmer aldri kaffen til bestemor på strømmen. Hver gang vi var på besøk der, ble jeg helt utafor og slått ut i flere timer. Ingen kaffe andre steder gjorde det samme. Jeg vet ikke om dette var årsaken. Det får jeg aldri vite, men jeg mistenker at hun ikke kjøpte den dyreste kaffen i butikken. Hun var veldig økonomisk, og da er det lett å hamstre (lenge, for best før datoen er jo sterkt overdrevet 🙂 ) når kaffen er på tilbud hos Rema. Det er veldig mange år siden og kvaliteten i butikken er nok mye bedre i dag enn da, tidlig på 90-tallet.

I USA derimot, har de ikke samme kvalitetskrav, og du kan risikere høyere konsentrasjoner av disse såkalte «mycotoksinene» (giftstoffene) i kaffen. Derfor er hans kaffeprodukt antagelig mere relevant i USA enn i Europa.

Jeg begynte først med å kjøpe denne rene «bulletproof» kaffen på nett. Så leste jeg om forskjellen på kvaliteten i USA og i Norge, prøvde med litt kvalitetskaffe hjemmefra eller fra en barista her nede, og siden jeg ikke merket forskjell, gikk jeg over til det siden det var lettere å få tak i. (Derfor uttrykket «nesten-bulletproof»)

Men som du ser på bildet, er denne kaffen spesiell på mange måter. Kort fortalt kaffe + 2 spiseskjeer «grass-fed butter», 2 spiseskjeer «Brain Octane»-olje, og en knodd (knivsodd) med kanel, alt blendet sammen i 30 sekunder.

Dette kan det skrives mye om, men kort fortalt følger det disse prinsippene av følgende grunner:

Med andre ord går denne kaffen «rett i fletta» ved både å gi brennstoff og stimulanse samtidig. Én kopp med dette om morgenen og du blir ikke sulten før 1-2 tiden. Stabiliserer blodsukker og gir deg gratis «periodisk faste» på kjøpet, uten ulempene ved svingende blodsukker og sult.

Det som er interessant er hvordan Dave Asprey  (oppfinneren av Bulletproof Kaffe) fant  på å putte olje og smør i kaffen sin? Jo, han elsket kaffe og startet med å avdekke hvorfor kaffe noen ganger stjeler krefter isteden for å virke oppkvikkende. Han fant disse giftstoffene og hvorfor de oppsto.

Så var han på reise gjennom Tibet en gang og fikk servert en lokal drikk av sherpaene, nemlig te blandet med Jak-smør. Han opplevde denne drikken, god, velgjørende og full av energi, og fant ut han ville prøve dette med smør (kvalitetssmør) og olje (først kokosnøttolje, så ulike MCT-oljer og til slutt utviklet han «Brain Octane» selv) i kaffen sin hjemme – Dette førte til «Bulletproof Kaffe».

Siden han er en såkalt Bio-hacker gikk han inn i prosessene som skjer i cellene for å finne det stoffet som mest effektivt produserer ATP, selve drivstoffet i cellene, og fant at Caprylic Acid gjør nettopp dette.  Dette forklarte hvorfor MCT fra kokosnøttolje var så gunstig, så hvorfor ikke rendyrke denne oljen og se hva som skjer? Det er det som er gjort i Brain Octane som har 18x mer konsentrert Acrylic Acid olje enn  kokosnøttoljen.

Dette var en smule detaljert, men jeg synes det er viktig å forklare litt vitenskapen bak denne kaffen så man ikke bare ser på den som nok en moderne hype.

Kort foratlt: Bruke ren kaffe uten myco-toksiner (antioksidantene og koffeinet). Legge til Grass-fed smør for fylde og vitaminer (maten i kaffen), og til sist Brain Octane, som er et rent drivstoff for hjernen. Blandingen i blenderen er for å lage det hele mer delikat og smakfullt.

Men så var det sjokoladen da.

Sjokolade er jo også blitt friskmeldt. MEN, ikke all sjokolade. Derfor velger jeg med omhu (Til en viss grad. Noen ganger er trangen større og jeg ser litt gjennom fingrene med detaljene, dog melkesjokolade passer best på skitur i påsken. Jeg foretrekker mørk sjokolade med mye kakao til kaffen)

Men også her lurer de samme giftstoffene som i kaffebønnene, så kvaliteten på kakaoen er avgjørende. Den skal ikke bare være fairtrade og organisk, den skal behandles på riktig måte også.

Men da blir det ALT for mye og ALT for komplisert for et enkelt blogginnlegg, så jeg nøyer meg med å være fornøyd med å ha funnet noen gode argumenter for noe som før var fy-fy, men som jeg nå tillater meg selv med god samvittighet og som setter en spiss på morgenen. (Det har til og med en del helsefordeler)

Ha en god dag 🙂

PS. Jeg skulle nesten be om provisjon for dette innlegget. Hjelp, men jeg står jo for det uavhengig…

og del det med andre.

9 Comments

 1. Kona
  februar 9, 2017

  Jeg husker du var utslått og skyldte på kaffen :). Nå var det jo sånn at min bestemors kaffe også var av typen kokekaffe ;). Ikke mange som kokte kaffen på den tiden. Ja, hun var meget sparsommelig og på grensa til det ordet som starter med g og slutter på jerrig! Men som gammel koldjomfru var hun jo nøye med smak! For deg som liker å gå litt mer vitenskapelig til verks så blir dette litt for enkelt syns jeg….. ;). Men det er mange år siden og det har rent mye kaffe inn og ut siden den gang……

  Men å synde, det kan du med god samvittighet gjøre mer av. Det får du på rosa resept fra din kone!!!! Synd i vei og ha det moro, det er mye god helse i det ;). Veier opp for mye annet «sunt».

  Klem

  Reply
  • Lars
   februar 9, 2017

   Jeg er enig i at jeg ikke er helt vitenskapelig der. Det er jo umulig i dag, men kokekaffe har jeg fått både her og der så den teorien holder heller ikke mål i så fall. Noe var det i alle fall med den kaffen, eller kanskje det var krumkakene, eller kanskje … He he
   Jeg likte henne uansett. Vi fant en god tone sammen …

   Reply
 2. Trond Karlsen
  februar 9, 2017

  Kan man forvente en aldri så liten invitasjon til Brain-coffee når den Balistiske reisende vender hjem?

  Reply
  • Lars
   februar 9, 2017

   Med største glede Trond 🙂

   Reply
 3. Kona
  februar 9, 2017

  Sukkeret!!!!! Det var det, i kombinasjon med søndag formiddag som kan være litt gjesp i seg selv :). Hehe.

  Reply
  • Lars
   februar 9, 2017

   Sukkeret var det den gang ja 🙂

   Reply
 4. Bjørg S. Pettersen
  februar 10, 2017

  God lesing!
  Ha det godt videre. ?

  Reply
  • Lars
   februar 10, 2017

   Takk Bjørg 🙂

   Reply
 5. Inga Flikkeid
  februar 13, 2017

  Takk te først og kaffe litt senare, gjerne med firkløver til !

  Reply

Leave a Reply