To virkeligheter, to dimensjoner. – Noe å filosofere over

Posted by on feb 11, 2017 in Filosofi, Verden | 2 Comments
To virkeligheter, to dimensjoner. – Noe å filosofere over

Hvilken avstand er størst?

Det er 55km mellom Sørumsand og Eidsvoll, mens det er 25km fra Denpasar til Ubud, allikevel tar det like lang tid å komme fra den ene til den andre i hvert sitt land.

Jeg heller til at avstanden derfor er den samme, for i praksis er det opplevelsen som bestemmer og ikke kilometerne. Eller?

Når tid og rom kolliderer…

Ha en fin dag 🙂

og del det med andre.

2 Comments

 1. Anne Torsvik
  februar 12, 2017

  En gang laget jeg en radiodokumentar som het «Tiden bærer vi i oss». Der intervjuet jeg bl.a. en samisk filosof, Keskitalo. I hans verden var tidsopplevelsen også knyttet til avstand/rom. En tur over fjellet var f.eks. fire kaffekok, dvs så lang som hver og vind og dine egne krefter tillot. Begrepet samtidighet eksisterer heller ikke i andre kulturer, nettopp fordi hendelsene skjer på forskjellige steder. Vanskelig for oss å forstå kanskje, men ikke for dem som lever i en kultur der dette er like sant som samtidighet er for oss.

  Reply
  • Lars
   februar 12, 2017

   Gøy å lese Anne.
   Her er det heller ingen som ville tenke på at ting tar ekstra uventet tid pga. en regnskur eller at det dukket opp en seremoni på veien som stopper all trafikk i lange tider. Da setter de seg rolig ned og venter og slår av en prat. Det man ikke får gjort i dag, gjør man i morgen.
   Jeg begynner å venne meg til det og at klokken min ikke er på armen lenger (den måtte på service før jeg dro). Men det har fatisk tatt litt tid…

   Reply

Leave a Reply