Leire er gøy

Posted by on mar 18, 2017 in Fakta, Keramikk | 7 Comments
Leire er gøy

Jeg prøver å være der 3t fra 9-12, 4 dager i uken. Det er det som er realistisk. Heldigvis kommer nå Maliani på slutten og hjelper meg med opprydding og vasking av benk og verktøy.
Selv trenger jeg en vask også. Ser ut som en unge som har vært hele dagen i arnepark og lekt i søledammene.
Minner meg om når Kristin hentet David André i barneparken. Hun puttet like godt gutten i en søppelsekk og bare hodet stakk opp, før hun satte ham i bilen.
Maliani’s kommentar er at jeg ser ut som en som har jobbet hele dagen på ris-feltet, noe hennes foreldre har gjort i alle år. Hun selv også, i tidligere perioder i livet. Da stillet hele landsbyen opp på dugnad når det ble plantet og høstet føere ganger i året.

Til nå øver jeg på å sentrere leiren. En proff gjør et på noen sekunder, og jeg er allerede nede på godt under et halvt minutt. Det er en egen følelse å se hvordan leireklumpen faktisk adlyder ens kommandoer. Hemmeligheten er i de 3 S-ene. Speed, Stability and Slippery. Det er utrolig hvilken effekt det har.

Neste trinn er å åpne opp og lage en sylinder. Da skal veggen løftes opp, og det krever spesielt 2 av S-ene: Stability og Slippery.

Når sylinderen er på plass, kan den formes til det man har tenkt å lage. Det er dette som er fokus fremover, nemlig å få til sylinderen og senere begynne og forme.

Så skal overflaten renses og pyntes på, evt. strammes opp, før verket overføres til en plate (bat) og settes til å tørke litt.

Når overflaten er «leather dry», dvs. (tørr som lær) gjenstanden kan behandles uten å miste formen og tas på uten at det blir merker, skal den trimmes slik at vegger og bunn er like tykke, den ser pen ut på utsiden og er klar for første brenning (Bisque firing).

Etter det, renses overflaten for evt. nupper og støv før glasur påføres og det blir enda en brenning.
Så langt har jeg ikke kommet ennå. Tingene jeg har laget hittil er bisq-et og står i en haug og venter på videre behandling.

Ved siden av har jeg et såkalt «Hand-building» prosjekt. 3 timer om gangen 4 dager i uken strekker ikke til alt jeg vil, så jeg må gi meg der dessverre. Dreiing heter forresten «Throwing».

På tirsdag «kaster» jeg meg ut i leiren igjen. På mandag må jeg til immigrasjonskontoret å ta fingeravtrykk, akkurat som de skulle ha forandret seg siden sist gang???

Ha en god dag 🙂

 

og del det med andre.

7 Comments

 1. liv berit
  mars 18, 2017

  Så flott å se!
  Dette blir veldig fint..
  Mandag reiser jeg til Zimbabwe og blir borte i 2 uker. Gleder meg som et barn, tror jeg..
  Liv Berit

  Reply
  • Lars
   mars 20, 2017

   Takk og god tur 🙂

   Reply
 2. Trond Karlsen
  mars 19, 2017

  Tvi, tvi! Med din vanlige iherdighet blir leiren sikkert vakker med tiden.

  Reply
  • Lars
   mars 20, 2017

   Satser på det 🙂

   Reply
 3. Kona
  mars 19, 2017

  Gøy med keramikk :). Rekker du å få de ferdig glasert? Klem

  Reply
  • Lars
   mars 20, 2017

   Vi får se. Håper det 🙂

   Reply
 4. Inga Flikkeid
  mars 20, 2017

  Fin begynnelse Lasse. Krukjuden Ma gleder seg å få se mer når du kommer hem igjen !!!

  Reply

Leave a Reply