Damene vil ikke ha sex

Posted by on apr 7, 2017 in Fakta, Fugl, Insekter | 4 Comments
Damene vil ikke ha sex

Slik sitter han på ledningen dag etter dag. Jeg lurer på hva han ser på? Det er jo forståelig at man som øyenstikker kan drømme seg bort slik oppe i høyden med en fantastisk utsikt, og helt i fred. Det hender min venn olivenryggsolfugl sitter på ledningen ved siden av ham, men siden de ikke er i nærheten av hveandre i næringskjeden, dvs. «hvem spiser hvem» systemet, ser det ikke ut som om de enser hverandres tilstedeværelse i det hele tatt.

Skulle en olivenryggsolfugl begi seg inn på å spise en øyenstikker, tror jeg den fort ville sette vingen i halsen, ofrets vinge altså. Og øyestikkeren ville aldri finne på å stikke ut øynene på den vakre fuglen heller, siden den selv bare spiser innsekter. Dessuten ville vår venn nok være over alle hauger hvis insektet begynte å oppføre seg truende.

Han virker i alle fall fornøyd der han sitter på ledningen, tar av og til en liten runde og setter seg så igjen og beundrer utsikten mens den kontemplerer over hvor kort livet er for sånne som ham og hvor alle damene kan ha tatt veien. (Jeg klarer ikke å finne levealder da det nok skiller seg mye fra art til art, men jeg er ganske sikker på at de lever veldig kort som flyvende innsekter, mens i opptil flere år som larver i vann.)

 

Fakta om øyensikkere:

 • De er rovdyr og lever av andre insekter som de fanger med føttene
 • De stikker ikke ut øynene på folk
 • De har selv 22650 øyne
 • Det finnes ca 3000 arter i verden
 • Som barn pleide Mliani og hennes venner å fange dem med en klissete pinne for så å grille dem og sise som snacks 🙂
 • Det er funnet fosiller av øyestikkere med vingespenn på opptil 75cm.
 • Det er et overskudd av hanner, så damene oppholder seg i et tørrere område hvor mannfolka ikke trives for å slippe å bli plaget, da all sexen ville ellers hindre dem i å spise det de trenger

 

Les mer om dem her

 
Så her er det noe å tenke på.
Ha en fin dag. 🙂

Tidligere innlegg om øyestikkere:
2015

og del det med andre.

4 Comments

 1. Kona
  april 10, 2017

  Morsom :). Klem

  Reply
  • Lars
   april 16, 2017

   🙂

   Reply
 2. Inga Flikkeid
  april 14, 2017

  Ja de heter jo dagslænda på svensk men de lever nok lengre på Bali. Jeg tror de lever sammen ved vann i Norden. Kram. i ses snart! God Påske!

  Reply
  • Lars
   april 16, 2017

   🙂

   Reply

Leave a Reply